Pörriäiset rakastaa yrttejä! Perhonen nauttimassa mäkimeiramin mettä.

9 tapaa auttaa pörriäisiä

Tiesitkö, että pölyttäjiä voi auttaa sekä kaupungeissa että maalla, pihalla ja parvekkeella – lähes missä tahansa. Tässä on listattuna tekoja, joita voit pörriäisten hyväksi tehdä ja saada paremman marja- ja hedelmäsadon: 

1. Jätä nurmikko leikkaamatta ja anna voikukkien sekä apiloiden kukkia. Leikattu nurmikko on monelle eliölle kuin autiomaa ja pienikin luonnontilainen alue voi olla pörriäisille tärkeä.

2. Huolehdi siitä, että vieraslajit kuten lupiini tai jättipalsami eivät pääse leviämään.

3. Suosi kotimaisia, pölyttäjäystävällisiä siemeniä ja kasveja. Valitse kasvit niin, että ne kukkivat eri aikaan keväästä syksyyn. Näin ruokaa riittää pörriäisille läpi kesän. On hyvä huomioida, vaikka suurin osa kukista houkuttelee pölyttäjiä, kaikki eivät tuota mettä. Kiinnitä siis huomiota siihen, että kukat ovat pölyttäjäystävällisiä ja tuottavat mettä.

4. Myrkyt ovat pahaksi myös hyödyllisille pölyttäjille, joten anna luonnon hoitaa tuholaiset. Voit esimerkiksi selvittää, mikä laji syö pihasi tuholaisia ja pyrkiä houkuttelemaan niitä.

5. Monet hyötykasvit ovat pörriäisille mieluisia. Tomaatti ja herneet sekä useat hedelmäpuut ja marjapensaat hyötyvät hyönteispölytyksestä ja kasvattavat paremman sadon pörriäisten avulla.

6. Jos pihalla on ulkorakennuksia, niiden seinustat ja katot voi käyttää hyödyksi perustamalla viherkaton tai laittamalla tuoksuvia köynnöksiä rakennuksen seinustalle.

7. Mikäli piha ja ympäristö sen sallii, voi perustaa pihaasi myös mehiläispesän tarhamehiläisille ja saat hyvää hunajaa omasta pihasta.

8. Yrtit ovat pörriäisten mieleen ja erityisesti oregano, minttu, basilika ja timjami houkuttelevat erilaisia lajeja – pörriäiset voivat lentää myös parvekkeille! 

9. Ostamalla mehiläistuotteita kuten mehiläisvahakynttilöitä, hunajaa, siitepölyä, tuet mehiläistenhoitoa ja pörriäisiä. Mehiläistarhaajat voivat tehdä tärkeää työtään pölyttäjien kanssa tulevaisuudessakin! 

Millä teolla haluat aloittaa? 

Lähde: Beeings.org 

Lue lisää:
Kukkaniityn perustaminen ja hoito (Suomen Niittysiemen)